Twee lactaties extra?
Bio Enterprise - Kennis- én trainingspartner It's about details

Twee lactaties extra?

De melkveehouderijsector kan een grote stap zetten op het gebied van duurzaamheid, rentabiliteit en maatschappelijke acceptatie als de levensduur van melkkoeien wordt verlengd. Het financiële voordeel kan oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar!

Op dit moment gaat de gemiddelde melkkoe ongeveer drie lactaties mee. Als u uw koeien langer aanhoudt, dan bespaart u opfokkosten en kunt u meer melk produceren binnen uw huidige fosfaatreferentie.

Dit levert o.a. de volgende voordelen op:

  • De opfokkosten per liter melk dalen met 2,5 cent wanneer een melkkoe vijf in plaats van drie lactaties meegaat (zie onderstaande afbeelding).
  • Er hoeft minder jongvee aangehouden te worden.
  • Er is meer melkproductie mogelijk binnen de huidige fosfaatnormen.

 

Het totale financiële resultaat bij 100 melkkoeien kan met zo’n € 25.000 tot € 37.000 per jaar verbeteren wanneer een melkkoe vijf in plaats van drie lactaties meegaat.

Bovenstaande afbeelding: De opfokkosten per liter melk dalen met 2,5 cent wanneer een melkkoe vijf in plaats van drie lactaties meegaat

Investeren in de opfok van vaarskalveren zorgt ervoor dat de vaarzen eerder afkalven en meer melk produceren. Dit zogeheten ‘metabolisch programmeren’ houdt in dat we door een optimale voerstrategie in de melkperiode het metabolisme van een kalf positief kunnen beïnvloeden. Het dier is gezonder en gaat efficiënter met voer om. Een hogere levensproductie is hiervan het gevolg. We moeten zorgen dat het kalf optimaal kan groeien en diarree voorkomen. Topro producten zoals DiarFix en Colostrum Mix helpen om het kalf gezond te houden.

 

Alleen gezonde koeien gaan lang mee. Dat betekent dat de opfok van vaarskalveren veel aandacht moet krijgen: een goede start is immers het halve werk! Een optimale opfok zorgt ervoor dat vaarzen op tijd (op 23 maanden leeftijd) hun eerste kalf krijgen. Voor een probleemloze lactatiestart is het transitiemanagement van groot belang. Melkziekte, slepende melkziekte (ketose), uiergezondheid en klauwgezondheid zijn hierbij belangrijke aandachtspunten. Voorkomen is beter dan genezen! Om de gehele lactatie goed te blijven produceren moeten vruchtbaarheid, mineralenvoorziening, klauwen en uiergezondheid optimaal zijn. Investeren in al deze aspecten (zie onderstaande afbeelding) levert een gezonde melkveestapel op, die twee lactaties extra volbrengt.

 

Bovenstaande afbeelding: Aspecten die een rol spelen bij een gezonde en productieve melkveestapel (▲= verhogend effect  ▼= verlagend effect) 

 

Bio Enterprise in Vroomshoop biedt voor elke levensfase van uw melkvee oplossingen, onder de Topro brand, om de gezondheid en productie van uw dieren te optimaliseren (zie onderstaande afbeelding). Met als resultaat betere bedrijfsresultaten en een duurzame melkproductie.

 

Bovenstaande afbeelding: Het BioHealth programma van Bio Enterprise in hoofdlijnen

 

Ga voor meer kennis over ‘Twee lactaties extra?’ naar www.topro.nl